Scenebeeld opvoering Theater Na De Dam
FOTO: © Caroline de Winter

Theater Na de Dam

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag extra betekenis te geven. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Dit is een mix van professionele voorstellingen en jongerenprojecten. Houd de website en socials van het Stadstheater Zoetermeer in de gaten voor de aanmeldingen van editie 2024. 

Scenebeeld opvoering Theater Na De Dam

Jongerenprojecten

Jij als theatermaker en speler

Tijdens de jongerenprojecten gaan jongeren samen met een professionele theatermaker onderzoek doen naar de geschiedenis van hun stad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoe was het om toen te leven? Wat is er precies gebeurd in de stad? Kon je nog wel gewoon naar buiten? Naast het onderzoek voeren de jongeren gesprekken met mensen die de oorlog nog hebben meegemaakt. De uitkomst van dit gesprek en het onderzoek biedt de basis voor de voorstelling die zij zelf spelen op 4 mei en 5 mei.

Praktische informatie:

Repetities: maart, april en mei
Voorstellingen: 4 en 5 mei

Locatie: Stadstheater Zoetermeer
Deelnemers: jongeren uit Zoetermeer en omstreken tussen de 12 en 18 jaar
Aantal deelnemers: maximaal 20 deelnemers
Prijs: deelname is gratis.

Trailer theater na de dam

Scenebeeld opvoering Theater Na De Dam

geschiedenis, oorlog en vrijheid levend

Over Theater Na de Dam

De organisatie Theater Na de Dam bestaat sinds 2010 en is gestart vanuit een onduidelijkheid over de Nationale Dodenherdenking. Het idee is ontstaan uit een afnemende zeggingskracht van de Nationale Dodenherdenking. Theater is de manier om vragen en gedachten over de geschiedenis, oorlog en vrijheid levend, concreet en persoonlijk te maken. Het werd al snel duidelijk dat de behoefte aan verdieping gedeeld werd door de rest van Nederland.

Theater na de Dam begon in 2010 in Amsterdam met zeven theaters rond de Dam. Inmiddels is het uitgeroeid tot een landelijk fenomeen en een nieuwe theatertraditie. Theater na de Dam benadert elk jaar theatermakers met de vraag of zij speciaal voor 4 mei een nieuwe voorstellingen willen maken die perspectief bieden op de Tweede Wereldoorlog en de wereld van vandaag.

Poster van Theater na de Dam

Eerste editie

Ik zie ik zie wat jij niet ziet

In 2022 heeft het Stadstheater voor het eerst deelgenomen aan de jongerenprojecten van Theater Na de Dam. Twaalf jongeren uit Zoetermeer en omstreken zijn op zoek gegaan naar de geschiedenis van Zoetermeer. Op 4 mei 2022 speelden zij hun voorstelling Ik zie ik zie wat jij niet ziet.

Een toneelvoorstelling over het contrast tussen jong zijn in de oorlog en in een tijd van vrede. Kinderen spelen al eeuwenlang spelletjes van Annemaria koekoek tot aan verstoppertje, maar wat als je echt moet verstoppen voor je leven? Kan je in zo’n situatie nog wel jezelf zijn? Hoe is het om te leven met een constante dreiging. In elk persoon schuilt wel iets wat je niet kan zien.

Het mooie aan dit project is dat we zelf onderzoek hebben gedaan. We hebben dit stuk samen met de docenten in elkaar gezet. Het was heel leerzaam en mooi om samen te doen. We moeten blijven herdenken.